by admin | 7:32 pm

Tratament profilactic

  1. Profilaxia bolii vizează prevenirea instalării afecţiunii în cazul sindroamelor nefrotice induse de factori cunoscuţi: tratamentul corect al sifilisului congenital, TBC, dispensarizarea Diabetului zaharat, respectarea indicaţiilor şi contraindicaţiilor vaccinărilor.
  2. Profilaxia complicaţiilor prin tratamentul corect şi supravegherea prin dispensarizarea fiecărui caz în parte.
  3. Profilaxia recăderilor prin evitarea factorilor care pot induce recăderi.

Tratament igienico-dietetic

  1. Repaus la pat în perioada de activitate a bolii urmat apoi de program de odihnă zilnic şi cu limitarea eforturilor fizice.
  2. Regim alimentar
    Regimul alimentar trebuie să fie desodat în perioada edematoasă şi ulterior hiposodat. Aportul proteic trebuie adaptat în funcţie de retenţia azotată. Când nu se evidenţiază retenţie azotată aportul proteic va fi de 2 – 3 g/ kc /zi; când există retenţie azotată se va face restricţie proteică în funcţie de gradul acesteia, preferându-se proteinele cu valoare biologică mare, bogate în aminoacizi esenţiali.
    De asemenea regimul alimentar al copilului cu SN trebuie excluse sau să limiteze consumul de lipide animale bogate în acizi graşi saturaţi (untură, slănină, jumări, unt, frişcă, smântână), preferându-se lipidele vegetale mai ales cele bogate în acizi graşi polinesaturaţi.
  3. Educaţie familială şi sprijin psihologic
    Ca în orice afecţiune cronică se va acorda o atenţie deosebită problemelor de ordin psihologic. Astfel se va explica amănunţit familiei boala, evoluţia, complicaţiile şi riscurile terapiei.

Se va încerca să se asigure copilului bolnav (în măsura în care evoluţia bolii este favorabilă) o viaţă cât mai apropiată de cea a copilului normal.

Tratament medicamentos

  1. Tratament etiologic
    Se administrează terapia specifică fiecărui etiologic: Penicilină în sindromul nefrotic din luesul congenital, antimalaricele în sindromul nefrotic din malarie, tuberculostatice în sindromul nefrotic din tuberculoză, rezecţia chirurgicală a tumorilor, etc.
  2. Prevenirea infecţiilor intercurente
    Recăderile în sindromul nefrotic par a fi precipitate de infecţiile recurente (în special cele respiratorii). În protejarea bolnavilor cu sindrom nefrotic trebuie să ţinem seama de următoarele aspecte esenţiale :

    • nu este recomandată izolarea socială (după vindecarea puseului este permis mersul la grădiniţă sau la şcoală);
    • se va evita administrarea “profilactică” de antibiotice deoarece este atât ineficace cât şi periculoasă, existând riscul de sensibilizare şi de selecţionare de suşe rezistente;
    • se va acorda o atenţie deosebită pacienţilor care primesc corticoterapie sau tratament imunosupresiv; va fi indicată spitalizarea în saloane separat a bolnavilor acuţi;
    • este contraindicată vaccinarea timp de cel puţin încă un an de la vindecare.

Dr. Alina Luca, medic primar pediatru

  COMMENTS OFF