Rahitismul carential
Rahitismul carenţial este o boală metabolică generală, caracterizată printr-o tulburare de mineralizare apărută în perioada de creştere in condiţiile carentei de vitamina D.
Profilaxia rahitismului
Antenatal
În provilaxia tulburărilor de nutriţie nu este neglijată calitatea regimului de viaţă şi a alimentaţiei. Protocoalele de ingrijire ale copilului ale IOMC în ceea ce priveste profilaxia rahitismului copilului cuprinde urmatoarele:
– expunerea raţională a gravidei la aer şi soare;
– alimentaţia echilibrată din care să nu lipsească sursele naturale de vitamina D şi calciu (să conţină minimum 1200 mg Calciu zilnic).
Doza necesară de Vit.D este de 500 Ui/zi, zilnic, per os, în anotimpul însorit şi de 1.000 Ui/zi în situaţii speciale (alimentaţie carenţată, ultimul trimestru de sarcină coincident cu perioada de iarnă, zone poluate, disgravidie).
In cazurile în care nu se poate conta pe o administrare zilnică, se pot administra 4.000-5.000 UI Vit.D/săptămână, p.o. (alegându-se, spre exemplu, pentru administrare, ziua de duminică în care femeia gravidă este mai puţin ocupată cu treburile gospodăreşti).
Numai dacă nu poate fi asigurată administrarea zilnică orală, şi nici cea săptămânală se recurge la administrarea unui stoss de 200.000 UI Vit. D per os la începutul lunii a VII-a.
Se contraindică administrarea parenterală.
Nu se vor administra stoss-uri mai mari de 200.000 UI vitamina D. Experienţa a dovedit că dozele mari sunt nocive pentru făt.
Dr. Alina Luca, medic primar pediatru